Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, żeby uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. kawa z kubka czy z filiżanki Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film